Recept: Kipschnitzel "Wienerart" met gebakken aardappelen en gemengde sla

Gepubliceerd op 25 oktober 2025 om 05:13

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Prijs per persoon: € 2,40 – € 3,10 *

Een knapperige Oostenrijkse schnitzel zoals je die in Wenen zou kunnen eten, maar dan met kip.

De originele Wiener Schnitzel wordt traditioneel gemaakt van kalfsvlees, maar kip is een prima en voordelig alternatief dat net zo krokant en smaakvol is. Geserveerd met gebakken aardappelen en een frisse salade met tomaat en ei. En met een schijfje citroen en een bakje Cranberry Sauce erbij voelt u zich de keizer(in) van Oostenrijk!

🛒 Ingrediënten (voor 2–3 personen):

Voor de kipschnitzel:

  • 2 grote kipfilets
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels olie of boter om te bakken

Voor de gebakken aardappelen:

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels olie
  • Snufje paprikapoeder
  • Zout naar smaak

Voor de salade:

  • 100 gram gemengde sla
  • 1 tomaat, in partjes
  • 2 eieren, hardgekookt en in plakjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • Zout en peper

Optioneel: 1/2 citroen en/of 50 g Cranberry Sauce

👨‍🍳 Bereidingswijze:

1Aardappelen voorbereiden: Schil en snijd de aardappelen in blokjes van ca. 2 cm. Kook ze 10 minuten in gezouten water, giet af en laat uitdampen.

Kipschnitzel maken: Snij de kipfilets in de lengte voor 95% in en klap de twee delen open. Sla de kipfilets plat tot ca. 1 cm dik. Bestrooi met zout en peper en als u er van houd wat knoflookpoeder. Haal ze door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Druk het paneermeel goed aan.

Aardappelen bakken: Bak de aardappelblokjes in olie op middelhoog vuur in 15–20 minuten goudbruin. Bestrooi met paprikapoeder en zout.

Kipschnitzel bakken: Bak de schnitzels in zonnebloemolie of roomboter op middelhoog vuur in 6–8 minuten per kant goudbruin en gaar.

Salade maken: Meng de sla met tomaat en plakjes ei. Maak een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper. Serveer in een klein glazen schaaltje naast het hoofdgerecht.

Serveren: Leg de kipschnitzel centraal op het bord, met de gebakken aardappelen ernaast. Zet het glazen schaaltje met salade apart op tafel of op het bord. Serveer eventueel met een partje citroen of wat Cranberry Sauce voor een frisse of zoete toets.

💶 Ingrediënten en geschatte kosten voor het hele gerecht (voor 2–3 personen) *:

  • Kipfilet 2 stuks (ca. 300 g) € 3,00
  • Bloem 2 eetlepels € 0,05
  • Ei 1 stuk € 0,25
  • Paneermeel 4 eetlepels € 0,15
  • Zonnebloemolie, koolzaadolie of roomboter 4 eetlepels totaal € 0,20
  • Aardappelen 600 gram € 0,90
  • Paprikapoeder Snufje € 0,05
  • Gemengde sla 100 gram € 0,80
  • Tomaat 1 stuk € 0,35
  • Eieren 2 stuks € 0,50
  • Olijfolie  1 eetlepel € 0,10
  • Azijn 1 theelepeltje € 0,05

Totale kosten: ± € 6,35 Kosten per persoon: Bij 3 personen: ± € 2,12 Bij 2 personen: ± € 3,18

📦 Wat heb je nodig voor dit gerecht (voor 3 personen):

  • 2 grote kipfilets
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 600 gram aardappelen
  • 100 gram gemengde sla
  • 1 tomaat
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie, koolzaadolie of roomboter om te bakken
  • Olijfolie en azijn voor de dressing
  • Zout, peper, paprikapoeder

Optioneel: 1/2 citroen en/of 50 g Cranberry Sauce

✅ Conclusie:

Een Oostenrijkse klassieker in een toegankelijke uitvoering. De krokante kipschnitzel, goudbruine aardappelen en frisse salade zorgen samen voor een heerlijk bord. Met een prijs van ongeveer € 2,40 – € 3,10 per persoon is dit gerecht zowel smakelijk als redelijk budgetvriendelijk.

Guten Appetit!

De vermelde prijzen zijn berekend naar de benodigde hoeveelheden per gerecht voor het totaal aantal genoemde personen. Verpakkingseenheden kunnen groter zijn dan nodig, waardoor de aanschafprijs soms hoger uitvalt. Houdbare producten zoals olie, bloem en kruiden kun je bij een volgend gerecht weer gebruiken!

Meer Informatie, Tips en Aanbiedingen om uw leven wat makkelijker en/of leuker te maken?

Scroll naar boven, of klik helemaal onderaan op Top en kijk in het menu bij: Nuttige Tips, Handige linkjes, Gratis producten of Aanbiedingen en kijk of er iets bij staat waar u wellicht ook iets aan heeft!

Ontvang Gratis onze maandelijkse Nieuwsbrief

Meld u aan voor de Nieuwsbrief en ontvang minimaal één keer per maand gratis een gevarieerde Nieuwsbrief met leuke weetjes, handige tips en speciale aanbiedingen. U kunt de Nieuwsbrief via de link in de Nieuwsbrief op elk moment weer afzeggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.