Laat geen belastinggeld liggen, maak altijd een Proefberekening
Wist u dat jaarlijks veel mensen geld laten liggen bij de Belastingdienst omdat ze geen verplichte aangifte hoeven te doen? Dit betekent dat ze ervan uitgaan dat aangifte doen niet nodig is maar daardoor lopen ze mogelijk wel belastingvoordeel mis. Ons advies: maak altijd een berekening inkomstenbelasting over het afgelopen jaar (dit kan ook nog over de afgelopen 5 jaren!) en maak een proefberekening "Voorlopige aanslag" voor het huidige jaar bij de Belastingdienst, zelfs als je geen eigen huis of zorgkosten hebt. Een proefberekening voor een voorlopige aanslag kan u duidelijk maken of u voor het huidige jaar recht heeft op een voorlopige teruggave. Waarom mogelijk geld laten liggen als u gemakkelijk kunt controleren of u geld terug kunt krijgen? Zet die stap, het kan de moeite waard zijn! Let op! Op de website van de belastingdienst staan 2 voorbeelden om geld terug te krijgen, dat gaat over hypotheek en zorgkosten. Maar er kunnen veel meer redenen zijn waardoor u belasting terug zou kunnen krijgen, zeker bij lage of wisselende inkomsten.
Heeft u de proefberekening gemaakt en blijkt dat u moet bijbetalen ?
Sluit dan het formulier af zonder het te ondertekenen en te versturen. Even later staat onder 'Voorlopige aanslag' bij 'Belastingjaar 2025': 'U hebt het volgende formulier nog niet verstuurd: verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025'. Klik op de knop 'Verwijderen'. De melding over uw niet ingezonden verzoek verdwijnt. Uw verzoek is nu verwijderd.
Het kan altijd zijn dat de belastingdienst redenen ziet om u aan het eind van het jaar een verplichte aangifte te sturen, dit heeft echter niets te maken met uw proefberekening zolang u die niet verstuurd!
Mocht na afloop van een jaar uit een definitieve berekening blijken dat u inderdaad meer dan de aanslaggrens moet bijbetalen, en u krijgt geen verplichte aangifte van de belastingdienst, dan bent u (ook wanneer u geen proefberekening gemaakt heeft) sowieso altijd verplicht om zelf alsnog aangifte inkomstenbelasting te doen.